Űrméret: 7,62 mm
Lőszer: 7,62 x 39 mm
Tárkapacitás: 30 töltényes szekrénytár
Működési elv: gázelvezetéses, forgó zárfejes reteszelésű
Tömeg: 3,5 kg tár nélkül
4,3 kg töltött tárral
Fegyver hossza: 870 mm
Csőhossz: 415 mm
Elméleti tűzgyorsaság: 600 lövés/perc
Gyakorlati tűzgyorsaság: 40?100 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség: 710 m/s
Hatásos lőtávolság: 800 m
Maximális lőtávolság: 2710 m

 

Az tény, hogy nem tartozik a legmodernebb fegyverek közé, de az is tény, hogy minden éghajlati viszonyok között megbízhatóan működik. Egyszerű a kezelése, hatásos tűzerővel rendelkezik, egyszerű szerkezeti felépítése van, mely nagyban hozzájárul megbízhatóságához.

A gépkarabélyok pozitív tulajdonságai. Az AK-47 (AKSz-47) gépkarabélyok meglehetősen magas torkolati energiával rendelkeznek (1973-1981 J), a golyó erőteljes átütőképességgel bír. Így, például, a páncéltörő-gyújtó lövedék 250 m távolságból átüti a 7 mm vastag páncéllemezt. A fém rohamsisakot a normál PSz lőszer 900 méteres távolságon belül, a páncéltörő-gyújtó ? 1100 méteres távolságig átlyukasztja. A többfajta lőszer alkalmazása ? egyszerű, acélmagvas (PSz), páncéltörő-gyújtó, nyomjelző és gyújtó, - kitágítja a fegyver harcászati távlatait.
A gépkarabély strapabíró és kimagaslóan megbízható. Az elsütő billentyű szerkezeti felépítése nem rontja el a célratartást a lövés pillanatában. A biztosító kar egyben tűzváltó is, ami kizárja a két funkció önálló, egymástól független alkalmazását, és külön-külön telepítését. A biztosító kar széles lapja menetelésnél elzárja a felhúzó kar nyílását és ezzel védi a fegyvertok belsejét a szennyeződésektől.

A behajtható válltámasszal ellátott gépkarabély manőverező képessége is jó. A fegyver kezelését nagyon könnyű megtanulni, elsajátítani üzemeltetését, rendkívül könnyű szétszerelni és összerakni. A tárat könnyedén be lehet illeszteni, és ugyan olyan könnyedséggel le lehet kapcsolni a fegyverről. A közelharcban a fegyvercsőre felszerelhető egy kés-bajonett, melynek későbbi változatai szerszámkés-ként is működnek (drótvágó, fűrész, kiskalapács).

És még sokminden mást is megtudhatunk ha az interneten utánanézzünk.(Szerk.)

 


A Molotov-koktél egy egyszerű, házilag is elkészíthető fegyver, többek közt az 1956-os Forradalom utcai harcainak tipikus tankelháritó eszköze. Elsősorban a célpont felgyújtására használható, de vannak robbanó változatai is. A kézigránáthoz hasonlóan elhajítva, vagy ritkábban parittyával kilőve juttatható célba. Sokféle változata ismert, közös bennük az, hogy üvegpalackba töltött gyúlékony anyagok keverékéből áll.

Működése:

A Molotov-koktél egy gyúlékony folyadékkal, leggyakrabban benzinnel, alkohollal részben megtöltött üvegpalack. Erre a célra a fél literes, csavaros kupakkal zárható likőrös-vodkás-pálinkás üvegek a legalkalmasabbak, de a sörösüveg, a parafadugó is megteszi. A palack nyakára rongydarabot erősítenek, amivel használat előtt gyúlékony anyagot itatnak fel, majd meggyújtják. Így, lángoló állapotban hajítják a célpontra, amihez hozzáütődve az üveg összetörik, a tartalma az égő rongydarabtól lángra lobban. Létezik olyan megoldás, amikor e primitív gyújtószerkezet helyett sárga foszforral, kénsavval vagy más vegyi anyaggal működő gyújtási módszert alkalmaznak, ami a palack összetörésekor lép működésbe.

 


Illetve még annyit mondanék hogy mindenki nézze meg a következö linket.Ezen megtalálható a jelenlegi összes harci fegyvernem.

Tehát amit mais használnak a Magyar Honvédség eröi.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Honv%C3%A9ds%C3%A9g

Bár sajnálatos modon elég gyér a kinálat de ezis valami.

 

 

Oldalmenü
Szavazás
Szerintetek milyen a honlapom?
Egész jo!
Jo
Türhetö
Lehetne jobbis
Rémisztő
Naptár